czwartek, 25 kwietnia 2013

INCI, czyli mała skarbnica wiedzy o składach kosmetyków





Hej, dziś post, który powinien zaciekawić wiele początkujących włosomaniaczek, mianowicie dziś o składach kosmetyków. Od czasu mojego udowodnionego włosomaniactwa interesuję się również składami kosmetyków jest to bardzo potrzebna wiedza jeśli chodzi o pielęgnację włosów.
Jeśli nie jesteśmy pewne jakiegoś składu lub chcemy wiedzieć po prostu co to wgl jest sięgamy najczęściej do internetu. Ja ostatnio trafiłam na bardzo ciekawą i prostą stronkę, którą chcę Wam przedstawić, być może ją znacie ale jeśli nie to będę szczęśliwa jeśli Was uświadomie o niej i o innych również przydatnych.



Na początek wyjaśnienie skrótu INCI

International Nomenclature of Cosmetic Ingredients w skrócie INCI (Międzynarodowe nazewnictwo składników kosmetyków) – system nazewnictwa mający na celu ujednolicenie nazewnictwa składników kosmetyków. Obecnie według prawa UE we wszystkich krajach członkowskich produkty kosmetyczne muszą mieć opis składników.
W systemie INCI stosuje się angielskie nazwy związków chemicznych oraz łacińskie nazwy roślin. Nazwy składników użytych w kosmetyku umieszcza się w kolejności aby na początku znajdowały się substancje użyte w największej ilości, a na końcu w najmniejszej.

żródłó:http://pl.wikipedia.org/wiki/International_Nomenclature_of_Cosmetic_Ingredients


 Teraz jak już wiemy co to takiego INCI możemy szperać na stronkach o składach oto kilka przydatnych:
A teraz stonka, która jest dla mnie najlepszym vademecum kosmetycznym jęśli chodzi o składy:


  • Kosmopedia, znajdziemy w niej wiele przydatnych informacji na temat składu, którego szukamy dzięki łatwej i prostej wyszukiwarce, zakładki zawierają ciekawe określenie problemu jaki mamy lub, którego szukamy np. O kosmetykach-->Co jest w Twoim kosmetyku?-->Kosmetyki do pielęgnacji włosów 


Najczęściej spotykane składniki w kosmetykach do włosów:

 Sodium Laureth Sulfate – sól sodowa siarczanu oksyetylenowanego alkoholu laurylowego. Jest to anionowa substancja powierzchniowo czynna, podstawowy składnik myjący. Bardzo dobrze myje, ale tworzy niestabilną pianę o słabych właściwościach użytkowych.

Cocamidopropyl Betaine – kokoamidopropylobetaina. Jest to amfoteryczna substancja powierzchniowo czynna. Substancja myjąca, łagodzi ewentualne działanie drażniące anionowych środków powierzchniowo czynnych takich jak: Sodium Laureth Sulfate. Ponadto, stabilizuje i poprawia wygląd piany.

Cocamide DEA – dietanoloamid kwasów tłuszczowych z oleju kokosowego. Jest to niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Substancja myjąca. Zwiększa ilość piany w preparatach myjących. Ponadto, w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi powoduje wzrost lepkości preparatu, w tzw. mechanizmie mieszanych miceli. 

Lauryl Glucoside – glukozyd laurylowy. Jest to niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Substancja myjąca.
 
żródło: http://www.kosmopedia.org/o_kosmetykach/co_jest_w_twoim_kosmetyku_/kosmetyki_do_pielegnacji_wloso,10/


Pozdrawiam
nutkowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli chcesz podzielić się nawet krótką opinią na temat wpisu, śmiało pisz! Jestem otwarta na wszelkie komentarze, nie tylko pozytywne. Staram się zawsze odpowiadać na pozostawiony komentarz i zaglądać do wszystkich moich komentatorów.
Proszę nie dodawać jednak komentarzy reklamujących blog, czy też zapytania o wzajemną obserwację, jeśli uznam, że Twój blog mi się podoba sama dołączę do grona Twoich czytelników;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...